Pitanje: U tvom jučerašnjem predavanju rekao si da što manje mislimo i planiramo da ćemo biti sretniji. Možeš li to objasniti, molim?

Šri Činmoj: Da, juče sam rekao: misli manje i meditiraj više i planiraj manje i deluj više. To je apsolutno neophodno. Vidimo da kulturni ljudi, obrazovani ljudi, razmišljaju na jedan način, a obični ljudi, nekultivisani i nerazvijeni ljudi, razmišljaju na drugačiji način. Ali i mentalno razvijeni i mentalno nerazvijeni neprestano pate od jedne stvari: zbunjenosti. Oni nastavljaju da razmišljaju i razmišljaju i u trenutku kad misle da su stigli do Istine, otkriju da to uopšte nije Istina, već samo nova zbrka.

Neki ljudi u principu nemaju sumnje. Bog im nije dao pamet ili nemaju razvijen um. Ili je to Božja greška ili imaju sreće, ali oni nemaju sumnje pa napreduju na svoj način. Ali ako imamo sumnje, ne treba da ih potiskujemo. Potiskivanje je najgora stvar. Uvijek sam govorio: ako nešto potisnemo danas, onda će sutra negativne sile koje pokušavamo da potisnemo unutra žestoko izbiti na površinu i pokušati da nas unište.

Pitanje: Kako se možemo zaštititi od uma i od toga da napravimo katastrofalnu grešku, posebno kada odlučujemo ili prosuđujemo?

Šri Činmoj: Greška je misliti da  jedino umom možete da procenite stvari ili da ih prosudite. Pogrešno smatramo da um ima tu odliku. Nama su naši roditelji i učitelji rekli da jedino um može da prosudi ili da donese odluku; da nijedan drugi član naše zemaljske porodice ne može to da uradi. Ali to nije istina. Srce to može da uradi mnogo bolje od uma, a isto to može i duša.

Čim pomislimo na nešto, mi vezujemo sebe. Um nas vezuje baš zato što nismo još naučili umetnost davanja sebe, a ta umetnost se sastoji od širenja. Unutrašnje srce, srce koje teži, je naučilo umetnost davanja sebe. Čim uđemo u bilo čije srce, čak i ako je ta osoba naš takozvani neprijatelj, mi smesta osećamo da i on nastoji da postane bolja osoba.

Pitanje: Može li nam um pomoći da otkrijemo Božju Volju?
Šri Činmoj: U najvećem broju slučajeva mi nemamo predstavu o tome šta je Božija Volja. Um izbije ne površinu i kaže nam: „To i to je Božija Volja“. Ali, ako zaronimo duboko unutra, mi vidimo da um sto posto greši. Čak i srce može da pogreši. A vital i fizičko uvek greše. Ali, ako čovek može da vidi dušu i razgovara sa dušom tokom meditacije, onda će nam duša reći: „Ovo je ispravno, ono je pogrešno“.

besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 9