Ako želja uđe u nas dok ne meditiramo, ni tada nije dobro da je gajimo, ali je beskonačno gore da je gajimo tokom meditacije. Ako gajimo želju ili bilo kakvu nečistu misao tokom meditacije, onda samo pojačavamo moć negativnih sila i činimo svoje duhovno putovanje još težim. Svim tragaocima želim da kažem da u toku svoje meditacije budu oprezni. Ako ne možete da ostanete u svojoj najvišoj, najčistijoj, nadubljoj meditaciji duže od pet minuta, nema veze. Kad um počne da luta možete tiho da recitujete duhovne poeme ili da pevate duhovne pjesme. Ali ne dozvolite umu da ode u zemlju želje. Bolje je da gradite kule u vazduhu od slatkih snova, ali ako počnete da gajite želje, propašćete.

Pitanje: Šta je meditacija?
Šri Činmoj: Meditacija je prizivanje određene više sile ili više stvarnosti u niži deo našeg postojanja. I viši i niži delovi su naši, ali su više stvarnosti koje tokom meditacije nastojimo da dovedemo dole svesne svoga jedinstva sa Bogom, dok niže stvarnosti u nama toga nisu svesne.

Pitanje: Kako da znamo da li smo dobro meditirali ili ne?
Šri Činmoj: Kako da znamo da li smo dobro meditirali ili ne? Lako možemo znati da li smo meditirali ili ne opažajući način na koji se osećamo, gledamo na stvari i razmišljamo. Ako odmah posle meditacije imamo dobar osećaj prema svetu, onda znamo da je naša meditacija bila dobra. Kad gledamo na svet na nežan način uprkos njegovim nesavršenostima, kad možemo da volimo svet čak i ako vidimo da je prepun nesavršenosti, onda znamo da je naša meditacija bila dobra. I ako imamo dinamičan osećaj odmah nakon meditacije, ako osećamo da smo došli na ovaj svet da bismo nešto uradili, da bismo nešto postali, to ukazuje da smo obavili dobru meditaciju.

Pitanje: Koliko je discipline potrebno da bi se ovladalo meditacijom?
Šri Činmoj: Potrebna je sva disciplina koju čovek može da razvije u svom životu. Disciplina je kontinuiran proces. U tom procesu mi napredujemo. To zavisi od toga sa koliko iskrenosti je neko prihvatio duhovni život. Ako neko želi da postane potpuno savršen, onda mora potpuno da disciplinuje ne samo svoje telo, vital i um, već i čitav svoj život.

Pitanje: Ako se već dugo bavimo meditacijom, kako možemo da obnovimo svoju inspiraciju?
Šri Činmoj:  Vaš um treba da se preda vašem srcu. U svakom trenutku to srce vidi divan cvet, dok um vidi suvo, mrtvo drvo. Kad koristite um, tik pred sobom vi vidite mrtvo drvo, ali kad koristite srce, vidite veoma lep vrt. Svaki put dok meditirate zamislite vrt sa divnim cvećem.

besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 8