Pitanje: Da li je poželjno da se u meditaciji otvori treće oko?

Šri Činmoj: Posebno je za početnike uvek preporučljivo da meditiraju na srčani centar... Unutrašnje oko treba da se otvori samo ako postoji unutrašnja čistota i zrelost i ako vas neće uznemiriti ni prošlost ni budućnost. Mnogo puta posuda nije spremna, ali uz pomoć ogromne rešenosti tragalac uspe da otvori treće oko. Tada je rezultat krajnje obeshrabrujući i štetan. Kad niste duhovno zreli, ako svojim trećim okom vidite da će vaša majka umreti sutra, onda ćete vi umreti danas od brige i uznemirenosti. Ili, ako postanete svesni nekog nesrećnog događaja koji se odigrao u vašoj prošlosti, osećaćete se krajnje jadno i nećete imati snage da nastavite da idete napred...

 

Ako meditirate u srcu, vi meditirate na mestu gde je duša. Istina, svetlost i svesnost duše prožimaju čitavo telo, ali postoji određeno mesto gde duša provodi najveći deo vremena, a to je u srcu. Ako hoćete prosvetljenje, morate ga dobiti od duše, koja je u srcu. Kad znate šta želite i gde da to nađete, normalno je da odete na to mesto. U suprotnom, tražite voće u prodavnici alata.


Bolje je da se meditira u srcu nego u umu. Um je kao Tajms Skver u novogodišnjoj noći; srce je kao usamljena pećina na Himalajima. Ako meditirate u umu, moći ćete možda da meditirate pet minuta; a od tih pet minuta možda ćete moćno meditirati jedan minut. Posle toga, osetićete da vam čitava glava postaje napeta. Prvo stičete radost i zadovoljstvo; onda ćete možda osetiti ogolelu pustoš. Ali, ako meditirate u srcu, vi dobijate sposobnost da se poistovetite sa radošću i zadovoljstvom koje ste stekli, a tad oni postaji trajno vaši.

besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 8