Stvar vere

Dve gospođe su pošle jednom duhovnom Učitelju. Jedna od njih je postavila pitanje učitelju, za račun ove druge, svoje prijateljice. Rekla je: "Možeš li da nam kažeš da li će njen sin položiti ispit? Uskoro treba da izađe na ispit".
Dečakova majka je takođe bila zainteresovana da čuje šta će učitelj reći. 
Učitelj je meditirao nekoliko trenutaka i rekao: "A, on će proći na ispitu dobro, veoma dobro!"

Prošlo je nekoliko nedelja, izašli su rezultati - i taj dečko je pao na ispitu. Zbog toga je goSpođa koja je postavila pitanje prestala da odlazi Učitelju. "Kakav beskoristan Učitelj!", rekla je. "Njegovo proročanstvo je biLo pogrešno."
Ali, dečakova majka je ponovo otišla Učitelju. Kad ju je video, on upita: "Molim te, reci mi kako ti je sin prošao na ispitu".
"Nažalost, pao je", rekla je majka.
"A gde ti je prijateljica?" upita učitelj.
"Moja prijateljica je izgubila svu veru u tebe zato što se tvoje proročanstvo nije ostvarilo i moj sin je pao na ispitu", odgovori gospođa.
"Pa zašto onda ti opet dolaziš ovamo?" upita učitelj. "Na kraju krajeva, tvoj sin je pao na ispitu."
"Ja dolazim zato što vidim nešto u tebi", reče gospođa. "Osećam nešto u tebi. Koga briga što moj sin nije položio? Lako može da ponovo izađe na ispit. Ali, radost koju osećam kad pogledam tvoje oči i tvoja stopala je neopisiva. Došla sam ovde zbog radosti, a ne zbog proricanja."
Učitelj je onda blagoslovi i reče: "Ti si moj pravi učenik".
Beskorisna gospođina prijateljica je koristila svoj um da prosuđuje učitelja. Ona nije htela učitelja koji ne može da vidi čak ni dve nedelje u budućnost. Ali, dečakova majka se vratila učitelju, iako je ono što je rekao bilo pogrešno. U stvari, učitelj je unapred znao da će njen sin pasti na ispitu, ali je hteo da vidi koliko je jaka njena vera u njega.
Svima nam je potrebna takva vera. Možete je nazvati slepom verom. Vera je sama po sebi slepa, to je tačno. Ali opet, to slepilo je samo jedinstvo, samo jedinstvo.

 

Iz zbirke priča Šri Činmoja: "U zabavi uživam, prosvetljenje proučavam" deo 8


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 6