26Kako možete da uvećate svoju ljubav prema Bogu?

 

Osetite svakog jutra da ste tek procvetali cvet u Božijoj Bašti Srca. A ko je Baštovan? Bog Lično. Kao Tvorac, On vas je lično stvorio kao cvet; a sa druge strane, kao Baštovan, On udiše lepotu i miriše miris Njegove tvorevine. To ga neizmerno raduje.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Božanski heroj"

26Problem sa mnogim tragaocima je što ne osećaju da je neophodno da stignu na cilj iako su započeli putovanje. Oni samo uživaju u jutarnjoj šetnji na svežem vazduhu.

 

Jedino ako osećate da je neophodno da stignete na cilj, vi ćete se neprestano i dinamično kretati. Cilj je udaljen četristo metara; ali kad pređete jedan metar, ako se uplašite da nećete stići na cilj, ako osećate da je on veoma daleko i ako odlučite da odustanete, onda ćete sledeće nedelje ili sledeće godine, kada poželite da ponovo trčite, morati da počnete iz početka tamo gde ste se zaustavili. I u duhovnom životu, ako prekinete svoje putovanje na neko vreme zbog ljubomore, nesigurnosti ili nekog drugog nebožanskog razloga, neznanje vas povuče tako snažno da se vratite unazad, još dalje od vaše startne pozicije. Ali, da li ćemo se predati neznanju? Ne! Mi hoćemo Boga zato što smo mudri, samo Boga; mi hoćemo Svetlost, samo Svetlost. Ako budemo mogli da uvećamo svoju ljubav prema Bogu, onda ćemo lako moći da nadvladamo moć neznanja koja nas napada.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Božanski heroj"

26Ogromna radost leži u ostvarivanju, u radu i u postajanju.

 

Ako možemo da uradimo najteže stvari, svakako da na taj način možemo najviše da postignemo, da ponudimo najviše, i da postanemo najviše. Najlakša stvar na svetu je da postanemo ljubomorni na nekoga, da se osećamo nesigurno ili depresivno, da postanemo uobraženi ili nebožanski. Ali, da vidimo Boga u nekom drugom je najteža stvar. Najlakše stvari svako može da uradi, i uglavnom ih svi i rade, ali koliko ljudi radi ili je uradilo najtežu stvar? Vi ste dovoljno mudri da znate kolika je vrednost spoznaje Boga - stvari koju je najteže uraditi.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Božanski heroj"

 

 

 

26Ostvariti Boga je kao pretrčati razdaljinu od 400 metara. Nebožansko ponašanje ili negovanje nebožanskih osobina je kao da trčimo jedan metar: čim započnete svoje putovanje, stižete na cilj.

 

Ako nastavite da trčite razdaljinu od 400 metara, odmah za vama ostaje jedan metar, zatim dva, zatim tri, četiri, pet i tako dalje, dok ne stignete na svoj cilj. Na vašem putu za sobom ostavljate prvi metar, to je bila vaša ljubomora. Ostavljate drugi metar, što je možda bila vaša nesigurnost. Ostavljate za sobom treći metar, što je možda bio vaš ponos i taština, i tako redom. U trenutku kada stignete na cilj i poistovetite se sa njim, svi metri koje ste pretrčali na svom putu ostaće daleko za vama.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Božanski heroj"

26Bog je istovremeno naš Otac i naša Majka. Kao Otac, On posmatra; kao naša Majka, On stvara.

 

Kao dete, mi nikada nećemo prestati da zahtevamo od naše Majke, da bismo mogli da zadobijemo Majčinsku Ljubav i Milost. Koliko dugo majka može da ne obraća pažnju na suze svoga deteta? Ne zaboravimo da ako postoji nešto što pripada svim ljudskim bićima, onda je to majčinski aspekt Božanskog. Ona je jedina snaga u koju se uzdamo. Ona je jedina snaga naše nezavisnosti. Njeno Srce, dom beskraja, večno je otvoreno za svakog od nas.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Božanski heroj"

 

 

26Nema kraja našoj težnji.

 

Kada na početku težimo, duboko u sebi mi osećamo da moramo da spoznamo Boga. Zatim bi trebalo da osetimo da je neophodno da otkrijemo Boga čovečanstvu. To je takođe težnja, na jednom višem nivou. Pošto smo otkrili Boga, treba da Ga ispoljimo. To je treći korak. Ispoljavanje je procvat prave težnje. Ali nema kraja našem ispoljavanju, isto kao što nema kraja našoj spoznaji i kao što nema kraja otkrovenju. Svaka današnja spoznaja je sutrašnja početna tačka, sutrašnje novo svitanje.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Božanski heroj"

 

 

26Svet je oblast ispoljavanja u kojoj možemo da ispoljimo naše unutrašnje božanske osobine.

 

Duša se igra jedne igre, a ona se zove igra ispoljavanja. Trebalo bi da osećamo da je ispoljavanje sna naše duše jedina stvar koja nam je potrebna. San duše je naš dragoceni dah, a ispoljavanje tog sna je naš jedini cilj. Ako smo toga iznutra svesni, onda u svakom trenutku možemo da budemo iskreni u skladu sa potrebom naše duše i njene besmrtne stvarnosti.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Božanski heroj"

 

besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 9