Meditacija nije praksa bežanja. Kada se molimo, mi se trudimo da odozgo u sebe donesemo jednu višu stvarnost, ili da uđemo u višu stvarnost, koja će nas odvojiti od sveta patnje. Trudimo se da izbegnemo patnju sveta. Ali, kada meditiramo, ne pokušavamo da pobegnemo. Tragalac koji meditira je ratnik, božanski ratnik. On se suočava sa patnjom, neznanjem i tamom, i u samom životu i dahu patnje nastoji da uspostavi kraljevstvo Mudrost-Svetlosti...

Pitanje: Kako da imamo mir u spoljašnjem svetu?
Šri Činmoj: Za to treba redovno meditirati. Pre nego što uđete u spoljašnji svet, vi ste kod kuće, u vlastitoj sobi. Boravite kod kuće i spavate pet, šest, sedam sati. Tada ste vi šef. Niko vas ne uznemirava. Niko ne ulazi u vaš um. Ako tako želite, zaključate sobu iznutra i ne dozvolite nikome da uđe. Tako je u vašem spoljašnjem, zemaljskom postojanju: imate sobu i ne dozvoljavate nikome da uđe u nju. Isto tako, možete zatvoriti svoja unutrašnja vrata, da tako kažemo, vrata svojih čula, kad sasvim ojačate svoje unutrašnje biće. Vaše unutrašnje biće se može ojačati kao što jačate svoje mišiće. Ako svakog dana vežbate, videćete da vaši mišići postaju snažni, snažniji, najsnažniji. U duhovnom životu, takođe, pre nego što uđete u zbrku, haos života, kod kuće bi trebalo da redovno meditirate petnaest minuta ili pola sata.

Ako hoćete da donesete ispravnu odluku, morate da meditirate veoma duševno najmanje deset minuta. Tokom tog perioda ne smete imati nijednu misao – ni dobru ni lošu. Um mora da bude potpuno prazan. Nakon što ste meditirali otprilike deset minuta, strahovitu snagu volje iz trećeg oka usmerićete na srce. Pokušajte zatim da otkrijete svoju srčanu čakru. Ako osećate da postoji nešto što prekriva srčanu čakru kao poklopac, jednostavno je otkrijte.

Pitanje: Kad ima mnogo stvari da se uradi istovremeno, teško mi je da odlučim šta zapravo treba da uradim prvo. Da li uvek postoji nešto što je najbolje da se učini u određenom trenutku?

Šri Činmoj: Odgovor će doći od tvoje meditacije, rano ujutru. Ti svakog dana ustaješ u četiri, u pet ili u šest i meditiraš. Ako ti je meditacija dobra, čak nije nužno ni da od tvoje meditacije dobiješ određenu poruku. Sama meditacija će te usmeriti šta da radiš.

Mi kažemo da je neko praktičan kad u svom spoljašnjem životu čini pravu stvar u pravo vreme. On misli i deluje na poseban način da ga drugi ne bi obmanuli i njegov spoljašnji život glatko teče. Ali, bez obzira koliko smo promućurni, koliko smo iskreni ili koliko smo svesni, ponekad smo u svom spoljašnjem životu na gubitku. Ne znamo šta da kažemo. Ne znamo šta da uradimo. Ne znamo kako da se ponašamo. Ili, uprkos tome što govorimo i činimo pravu stvar, sve ide naopako. Mi iskreno želimo da učinimo nešto ili postanemo nešto, ali ne možemo da to postignemo.

Još članaka...

besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 8