Pitanje: Kada se trudim da meditiram, veoma često osećam da iako to hoću, neki delovi mene se opiru i ne dozvoljavaju mi da dobro meditiram.

Šri Činmoj: Deo tebe koji hoće da meditira je tvoja duša, a deo tebe koji hoće da ti smeta je tvoj vital. Jedan od razloga što vital neće da meditira je što oseća da će te izgubiti. Vital uvek želi da te poseduje i da te koristi za sopstvene namere. On ne želi svetlost, sjaj i blaženstvo duše.

U ovom trenutku tvoja meditacija zavisi od tvoje inspiracije ili težnje. Kad si inspirisan, kad imaš težnju, spreman si da meditiraš. Na nesreću, ta inspiracija, taj unutrašnji poriv, traje samo jedan dan ili nekoliko nedelja, a potom nestaje. Ali, kad postaneš stručnjak, meditacija će biti pod tvojom kontrolom. Kako možeš da postaneš stručnjak? Ako želiš da postaneš stručnjak za pevanje, ili poeziju, ili ples, moraš da svakodnevno vežbaš. Ako svakodnevno vežbaš meditaciju, doći će trenutak kada će ona postati spontana; stvorićeš jednu unutrašnju naviku.

Ako redovno vežbamo koncentraciju i meditaciju, sigurno ćemo uspeti. Ako smo zaista iskreni, dostići ćemo cilj. Ali, teškoća je u tome što smo možda iskreni jedan dan ili nedelju dana, a onda osećamo da meditacija nije za nas. Hoćemo da ostvarimo Boga preko noći. Mi mislimo: “Hajde da se molim nedelju dana, mesec dana, godinu dana”. Posle godinu dana, ako ne ostvarimo Boga, mi odustajemo. Osećamo da duhovni život nije za nas.

besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 17