Pitanje: Kada meditiram, moram da se tako snažno koncentrišem da održim um mirnim, da ne mogu da stupim u kontakt sa mojim unutrašnjim sopstvom.
Šri Činmoj: Možda toga nisi svestan, ali činiš pravu stvar. Za sada, za tebe je koncentracija najbolja stvar. Kada pokušavaš da smiriš i utišaš um, ti se koncentrišeš. Ako možeš da se koncentrišeš na utišavanje uma, to je divna stvar. Kada uspeš da oteraš sve misli koje ti ometaju um, pre ili kasnije tvoje unutrašnje sopstvo će automatski izaći na površinu i stati pred tebe kao plamteće sunce, rasterujući sve oblake.

Pitanje: Ako je nekom veoma teško da meditira pošto mu nedostaje disciplina i ne može da se koncentriše, imate li da predložite neko rešenje? Kako da razvijemo samodisciplinu i poboljšamo svoju meditaciju?
Šri Činmoj: U tom slučaju treba početi sa koncentracijom. Za nekog takvog meditacija će biti isuviše teška. Samodisciplina se stvara ispravnom koncentracijom, pogotovo pod izričitim vođstvom sposobnog učitelja. Dok praktikuje meditaciju, čovek treba da vodi jedan disciplinovan život. Ako mu život nije u određenoj meri disciplinovan, onda će mu meditacija uvek biti suviše teška.

Meditacija nije praksa bežanja. Kada se molimo, mi se trudimo da odozgo u sebe donesemo jednu višu stvarnost, ili da uđemo u višu stvarnost, koja će nas odvojiti od sveta patnje. Trudimo se da izbegnemo patnju sveta. Ali, kada meditiramo, ne pokušavamo da pobegnemo. Tragalac koji meditira je ratnik, božanski ratnik. On se suočava sa patnjom, neznanjem i tamom, i u samom životu i dahu patnje nastoji da uspostavi kraljevstvo Mudrost-Svetlosti...

Ako želja uđe u nas dok ne meditiramo, ni tada nije dobro da je gajimo, ali je beskonačno gore da je gajimo tokom meditacije. Ako gajimo želju ili bilo kakvu nečistu misao tokom meditacije, onda samo pojačavamo moć negativnih sila i činimo svoje duhovno putovanje još težim. Svim tragaocima želim da kažem da u toku svoje meditacije budu oprezni. Ako ne možete da ostanete u svojoj najvišoj, najčistijoj, nadubljoj meditaciji duže od pet minuta, nema veze. Kad um počne da luta možete tiho da recitujete duhovne poeme ili da pevate duhovne pjesme. Ali ne dozvolite umu da ode u zemlju želje. Bolje je da gradite kule u vazduhu od slatkih snova, ali ako počnete da gajite želje, propašćete.

Potkategorije

besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 4