Svest pravog učitelja traje večno

Učenik dolazi Guruu i potpuno se predaje Svevišnjem u njemu. Slično tome, Guru mora potpuno da se preda Bogu Beskonačnosti. U ovoj predanosti, on postaje jedno sa Bogom. On ne krši Božji Zakon; on samo pokušava da ga ispuni. Ako Bog kaže: „Želim da sada napustiš telo”, onda on napušta telo.
Kada Učitelj napusti telo i vidi da njegovi učenici neutešno plaču zbog svog gubitka, Učitelju je žao što ga učenici ne prepoznaju u potpunosti kao duhovnog Učitelja. Duhovna osoba, ona koja je ostvarila Boga, živi na svim nivoima; njena svest prožima sve svetove. Prema tome, ako njegovi učenici neutešno plaču za njim, osećajući da ga više neće videti, onda oni svrstavaju Učitelja u istu kategoriju sa običnim ljudima. To je neka vrsta nipodaštavanja.
Učitelj zna da će se pojaviti pred učenicima koji mu se iskreno mole ili koji iskreno meditiraju i teže. On zna da će ih sve vreme voditi, oblikovati i vajati. On zna da će biti u stanju da uđe u njih i da će oni biti u stanju da uđu u njega. Zato je prirodno da se rastuži ako njegov učenik pomisli: „Sada je Učitelj otišao i nikada više ga nećemo čuti. Naše molitve njemu biće uzaludne, pa nema smisla da se molimo. Hajdemo nekom drugom Učitelju ili pokušajmo da pronađemo druge načine da bismo duhovno napredovali”.
Da, izvesno vreme učenici mogu da tuguju zato što su izgubili svog Učitelja i što ga neće videti u fizičkom obliku. Ali ta tuga ne sme da potraje, jer je potrebno da u učenike koji su iskreno prihvatili Učitelja kao jedinog Pilota njihovih života uđu radost duše, intenzivna ljubav duše i sveprožimajuća brižnost.
Ne postoji kraj u unutrašnjem svetu. Tu imamo posla sa Beskonačnošću, Večnošću i Besmrtnošću. Na fizičkom nivou, svi duhovni Učitelji će napustiti telo. Ali svest koju oni spuste odozgo data je celom svetu. Hrist je spustio beskonačnu, besmrtnu Svest. Buda je učinio isto. Šri Krišna je učinio isto, kao što su to učinili i drugi duhovni Učitelji. Svest koju su oni ponudili ostaje besmrtna.

 

Izvor: Šri Činmoj, „Iza zastora večnosti”


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 11