Želja nas veže

Želja je ono što nas veže. Ona želi da poseduje i da bude posedovana. Kada želimo, mi vapimo za sto, dvesta ili trista stvari. Kada težimo, tada ne želimo da posedujemo i ne želimo da budemo posedovani. Unutar nas je nešto što je bez granica, bez ograničenja, beskrajno. Kada težimo, želimo da uđemo u ono u nama što je bez granica. Jedino želimo da postanemo sastavni deo Onoga koji je beskrajan. Želja je, dakle, nešto što će nas vezati, dok je težnja nešto što nas svesno uvodi u more Beskraja.

Težnja i želja su dve različite stvari. Svoje želje ne možemo zadovoljiti. Možemo samo da promenimo predmet naših želja. Danas želim drugi auto, sutra ću želeti drugu kuću. Ako sam razočaran, ako mi nije ispunjena određena želja, sutra ću imati neku drugu želju. Želje se neprekidno smenjuju.

Mi jednog trenutka mislimo na našu težnju, a sledećeg trenutka mislimo na želju. Ne oklevamo ako nam se pruži prilika da ispunimo sebe kroz želju. Isto tako, kada u nas uđe težnja, mi nastojimo da ispunimo sebe kroz težnju. Jednom uzimamo otrov, sledećeg puta uzimamo nektar. Ali, moramo da znamo da će nas otrov uništiti, dok će nas nektar ispuniti. Pijmo zato samo nektar težnje.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Plači iznutra i cilj je tvoj"
 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 11