Kako da izbegnemo frustraciju

Pitanje: Koji je najbolji lek za ljudsku frustraciju?
Šri Činmoj: Najbolji lek za ljudsku frustraciju je stanje svesti u kojem nikad ništa ne očekujete od bilo koga, čak ni od sebe. Čim nešto očekujemo, neizostavno ćemo na kraju biti ili ispunjeni ili frustrirani. Ako pojedinac ima neku želju i ako se ova želja ispuni, onda je on zadovoljan na nekoliko dana. Ipak, i ako mu se želja ispuni, on neće biti dugo zadovoljan jer dolaze druge želje i zauzimaju njeno mjesto. U ovom trenutku je ispunjena prolazna želja, ali u sledećem trenutku je frustriran novom željom. Ova igra se stalno ponavlja.
Očekivanje rađa frustraciju, ali ako u nama postoji jedinstvo sa svime u Božjoj tvorevini, onda postajemo inspirisani. To ne znači da ćemo postati lenji i da ćemo se valjati u zadovoljstvima neznanja. Ne, to znači da osećamo kao da više nismo izvršioci, već da neko drugi deluje u nama i kroz nas. Ako osećamo da smo mi izvršioci, onda samo očekujemo. A ako osećamo da nismo izvršioci, onda nemamo očekivanja. Ako možemo da mislimo o sebi kao o božanskim instrumentima, možemo i da osetimo da Bog ima iskustva u nama i kroz nas.
U našem ljudskom životu mi osećamo da imamo sve ako smo uspešni, a ako ne uspemo, nemamo ništa. U božanskom Životu, mi niti dobijamo niti gubimo, već samo ponovo otkrivamo ono što jesmo. Trebalo bi da budemo zainteresovani samo da ponovo otkrijemo naše urođeno pravo na Večnost i Besmrtnost i da iznesemo na površinu to što jesmo. Sve što Bog jeste i što ima je u nama, pa zašto onda da očekujemo? Mi očekujemo samo zato što smo sebe odvojili od božanske Svetlosti. Ako znamo kako da ponovo otkrijemo unutar sebe beskonačni Mir i Svetlost, onda ne moramo ništa očekivati; mi ih samo prisvajamo kao svoje vlastite.
Ako imamo očekivanja, uvek ćemo biti frustrirani. Trebalo bi da delujemo samo zato što Bog to želi i trebalo bi da osećamo da smo Njegovi instrumenti i da On deluje u nama i kroz nas. Jedino kad delujemo ili govorimo samo da bismo udovoljili Bogu na Njegov vlastiti način, bez očekivanja, možemo izbeći iskustvo frustracije.

 

Iz knjige „Nebeski život zaljubljenika u Boga na zemlji“


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 13