Kako da ispraznimo um

Pitanje: Kako da ispraznim um da bih mogao da meditiram?
Šri Činmoj: Kao prvo, neophodno je da težiš. Potom, moraš učiniti da um bude bez misli. Ne smeš dozvoliti nijednoj misli da uđe u tvoj um i da se oblikuje. Recimo da se pojavi neko ime. Čim se prvo slovo imena pojavi, uništi ime. Moraš učiniti svoj um da bude bez misli, prazan koliko god je moguće.

Pitanje: Kako se to radi?
Šri Činmoj: Pomoću koncentracije. Recimo da ti prilazi misao, ili vibracija, ili nešto drugo. U istom tom trenutku ispali na nju strelu i razbij je na komade. Dolazi ideja, nečije ime dolazi, ili neka misao dolazi. Odmah je izbaci. Ne sme doći i ući u tvoj um. Prije nego što dotakne tvoj um, moraš je iseći na komadiće. Ali ako već imaš misli i ideje u sebi, unutar svog tela, unutar svog uma, onda moraš da meditiraš na sledeći način: opusti se koliko god je to moguće. Oseti da si unutar okeana. Onda upijaj te misli i ideje tako da one nemaju odvojeno postojanje. One su izgubljene u moru. Ako su već unutar tebe, izbaci ih u more. Ako su došle spolja, onda im ne dozvoli da uđu u tebe. Kad ovo uradiš, meditacija će sigurno biti uspešna.

 

Izvor: Šri Činmoj, “Meditacija: Bog govori, a ja slušam”


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 12