Aktivnost je bolja od inercije

 

Pogledajmo reku. Reka neprekidno teče prema moru. Ona nosi svakakvo smeće – mulj, kamenje, lišće, pesak – koje pokupi dok se kreće prema svom cilju, ali nastavlja da neprekidno teče prema moru. I mi bi trebalo da gledamo na svoj život kao na reku koje teče prema moru. To more je more ispunjenja. Ako se plašimo da delujemo zato što nećemo da se petljamo sa nesavršenostima sveta, ako postanemo nepokretni i neaktivni, nikad nećemo stići do cilja.
Možda ćete reći da u ovom trenutku ne znate gde je cilj. Nije važno. Samo se krećite. Ako idete u pogrešnom pravcu, ubrzo ćete to shvatiti i krenuti u drugom pravcu. Na kraju ćete stići do cilja. Ali, ako se uopšte ne krećete, onda nema nikakve nade da ćete krenuti u ispravnom pravcu. Ako ne možete da radite bez interesa, nesebično, onda najpre radite sa nekim motivom. Ako se jave ego i taština dok pomažete nekome, neka ih. Osvanuće dan kada ćete osetiti da zadovoljstvo koje od toga dobijate nije dovoljno. Shvatićete da ono ne traje duže od nekoliko sekundi. Onda ćete pokušati da radite na božanskiji način.
Aktivnost je uvek daleko bolja od inercije. Čak i ako u početku jurite okolo kao pobesneli slon, na kraju ćete početi da trčite kao jelen i krenuti pravo prema svom cilju. Možda će vaše kretanje započeti sa sirovom i rušilačkom snagom slona, ali ćete ga završiti sa elegancijom i brzinom jelena...
Mi treba da delujemo. Ako se povučemo od života, time svesno i namerno govorimo Bogu da nećemo da budemo igrači u Njegovoj igri. Bog će nam dopustiti da se povučemo na nekoliko dana ili na nekoliko meseci ili nekoliko godina. Ali, onda će nas Bog prisiliti da ponovo učestvujemo, zato što On želi da ispuni Sebe pomoću nas. Svet treba da prihvatimo i suočimo se sa njim. Ako ga ne prihvatimo, svet će uvek ostati takav kakav je, a onda ćemo se mi osećati jadno zato što ništa nismo učinili za svet.

 

Izvor: Šri Činmoj, “Unutrašnji i spoljašnji mir”


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 4