Šta je samospoznaja

Ostvarenje znači otkrovenje Boga u ljudskom telu. Ostvarenje znači da je sam čovek Bog. Nažalost, čovek nije sam. On ima želju, a želja ima ogromnu moć. Ipak, ona ne uspeva da mu pruži trajnu radost i mir. Želja je konačna. Želja je slepa. Ona nastoji da veže čoveka, koji je bezgraničan po pravu stečenom rođenjem. Božija milost, koja deluje kroz čoveka radi potpunog ispoljavanja Boga, beskonačna je.

Ostvarenje izvire iz pobede nad sobom. Ono raste u svom jedinstvu sa Bogom. Ono sebe ispunjava primajući u zagrljaj i konačno i beskonačno. Mi smo tragaoci za Svevišnjim. Ono što nam je potrebno je apsolutno ostvarenje. Sa malo ostvarenja možemo u najboljem slučaju da se ponašamo poput mačke. Sa apsolutnim ostvarenjem bićemo u mogućnosti da zapretimo neznanju kao lav koji riče.

Čim kažem “moje telo”, odvajam se od tela. Ovo telo proživljava detinjstvo, mladost, zrelost i starost. To nisam stvarno ja. Pravo “ja” uvek ostaje nepromenljivo. Kada kažem da sam se ugojio ili omršavio, govorim o telu koje se ugojilo ili omršavilo, a ne o unutrašnjem “ja”, koje je večno i besmrtno.

Ostvarenje kaže da ne postoji tako nešto kao što su ropstvo i sloboda, na šta se tako često pozivamo u svom svakodnevnom životu. Ono što zapravo postoji je svest - svest na različitim nivoima, svest koja uživa u sebi u raznovrsnim ispoljavanjima. Sve dok mislimo da živimo u ropstvu neznanja, slobodni smo da osećamo da isto tako možemo da boravimo i u slobodi, ako to poželimo. Ako ropstvo čini da osetimo da je život oblast patnje, sloboda nesumnjivo može da učini da osetimo da svet nije ništa drugo do blaženstvena svest Bramana. Ostvarenje čini da osetimo: Sarvam khalvidam Brahma - “Sve što se prostire je Braman.”

Da bismo spoznali šta je to ostvarenje, prvo treba da volimo svoje unutrašnje Sopstvo. Drugi korak je da volimo samo ostvarenje. To je ljubav koja budi dušu. To je ljubav koja prosvetljava našu svest. Volite i bićete voljeni. Ostvarite i bićete ispunjeni.


izvor: Šri Činmoj, "Mudrost"
 


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 6