Idite svak za sebe

 

Bio jednom jedan veliki duhovni Učitelj koji je često predviđao stvari koje su se ticale njegovih učenika. Njegova predviđanja ne samo da su bila dobra i inspirativna, već su se i ostvarivala. Zbog njegovih mnogih nepogrešivih predviđanja postao je veoma poznat u svojoj zemlji.
Došlo je vreme kad se taj Učitelj zavetovao na ćutanje, pa mesecima nije progovarao ni reč. Tokom tog perioda samo bi napisao ono što je hteo da kaže svojim učenicima i prijateljima. Sva uputstva koja bi davao bila su pisana.
Jedne večeri, iz jednog dalekog sela, dva tragaoca, koji su bili prijatelji, pođoše da posete tog Učitelja. Jedan od njih je bio samo radoznalac bez iskrene težnje: drugi je bio zaista iskren. Oni su stigli baš u vreme kad se učitelj zavetovao na još nešto – pored ćutanja, da drži i oči zatvorene. Oni nisu znali za drugi Učiteljev zavet dok nisu stigli u njegov ašram.
Kad su prišli Učitelju, videli su dugačak red tragalaca. Jedan po jedan su prilazili Učitelju, koji je sedeo ćuteći, sa zatvorenim očima. Neki od njegovih bliskih učenika su stajali kraj njega. Svakom tragaocu je bilo dopušteno da vidi Učitelja na dve-tri sekunde, a onda bi mu učenici koji su stajali kraj Učitelja dali znak da se udalji.
Nekoliko stotina tragalaca bilo je u redu ispred ova dva tragaoca. Svi su se izređali ispred Učitelja. Učitelj nije ni otvorio oči niti rekao bilo šta ikom od njih. Ali, kad su ova dvojica došli i stali pred njega, on smesta otvori oči.
Njegovi bliski učenici se jako iznenadiše. Oni rekoše sebi: „Učitelj je prekršio svoje obećanje da će držati oči zatvorene“. Tada, na njihovo krajnje zaprepašćenje, on prekrši i svoj zavet ćutanja. On reče dvojici tragalaca-prijatelja: „Idite svak za sebe. Idite svak za sebe. Idite svak za sebe“.
Zaprepašćeni Učiteljevi pomagači pokazaše dvojici tragalaca da im je vreme isteklo. Dva prijatelja se udaljiše od Učitelja, a on smesta zatvori oči i nastavi da ćuti. Još mnogo tragalaca je prišlo Učitelju da bi dobilo njegove blagoslove u tišini, a potom otišlo. Radoznalac se veselo smejao kad su krenuli kući. On reče svom prijatelju: „Kakav je ovo učitelj? Trebalo je da ćuti i drži oći zatvorene, a on je otvorio oči i obratio nam se. Prekršio je oba svoja zaveta“.
Potom se radoznalac jako naljuti na Učitelja. On reče: „Bili smo prijatelji celog života. Sad, zašto traži da „idemo svak za sebe, idemo svak za sebe“? On hoće da prekine naše prijateljstvo. Surov je. Nikad više neću ići k njemu. Znaš da bih ja dao život za tebe, a siguran sam da bi i ti učinio isto za mene. Spremni smo da žrtvujemo bilo šta jedan za drugog, a on ipak hoće da se razdvojimo. Uvek ćemo ostati zajedno“.
Bilo je veče kad su krenuli kući, pa su odlučili da pođu prečicom. Na putu naiđoše na klimavi, tanki most od bambusa. Pošto su bili veoma bliski prijatelji, odlučiše da ga pređu zajedno, jedan iza drugog. Kad su zajedno zakoračili na mostić, on se zatrese tako da je izgledalo da će se srušiti. Most je bio tako mali i uzak da nije mogao da izdrži dve osobe istovremeno. Tad videše jednog seljaka, koji im povika: „Gospodo, valjda imate pameti. Šta to radite? Nije bezbedno da tako idete. Molim vas da pređete most jedan po jedan. Idite zasebno. Ako idete svak za sebe, most se neće srušiti“. Radoznalac nije reagovao. On reče u šali. „Sad ovde imamo još jednog jogija. Otprilike pre jedan sat jedan jogi nam je rekao: 'Idite svak za sebe', a sad nam ovaj seljak jogi isto kaže da idemo zasebno“.
Onda se okrenuo seljaku i rekao: „Slušaj, ovo te se ne tiče. Nas dvojica smo najbliži prijatelji. Ići ćemo zajedno pa makar slomili noge i razbili glave. Budalo! Radije ćemo umreti nego ići sami. Nećemo dopustiti da nas razdvoje. Ne, čak nas ni smrt ne može razdvojiti.“
Iskreni tragalac se iznenada oseti nesigurno. Šta da uradi? Pošto su bili dobri prijatelji, njegov drug je govorio da se neće razdvojiti ni radi nečeg tako jednostavnog kao što je prelazak tog mostića, čak i ako treba da polome noge, čak i ako treba da poginu.
Radoznalac nastavi da vređa i psuje seljaka koji ih je savetovao da idu zasebno. Ali, seljak reče: „Možeš da me grdiš, možeš da me vređaš, možeš da radiš šta hoćeš. Ali, hteo bih da ti kažem nekoliko stvari. Ako pređete most jedan po jedan, zasebno, za to će trebati samo nekoliko minuta. Kad bezbedno pređete na drugu stranu, možete da opet nastavite sa svojom bliskošću i prijateljstvom. Možete da jedan drugom pružite toplinu i pažnju. Zašto hoćete da poginete kad to možete da izbegnete? Pređite zasebno, a onda možete da ponovo budete bliski, nerazdvojni. Zašto ne koristite svoju mudrost?“
Radoznalac se razbesne. Bio je spreman da udari seljaka. On povika: „Odlazi ili ću ti razbiti glavu! Ne trebaju mi tvoji mudri saveti. Hoću da budem sa mojim prijateljem sve vreme. Ako umremo, umrećemo zajedno. Nećemo tvoj mudri savet. Pošli smo da vidimo jednog jogija, a on nam je rekao da idemo svak za sebe. Sada mi je uništio svu inspiraciju i težnju. A sad si i ti, seljak, postao jogi. Govoriš nam istu stvar. Ne trebaš mi. Gubi se!“
Sve to vreme, nešto se događalo u srcu iskrenog tragaoca; on je primetio nešto božansko u seljaku. Dok ga je gledao, očaran, video je da seljakove oči imaju dubinu prostranog plavog neba. „Molim te, posavetuj me još nešto“, zamoli on seljaka krajnje iskreno.
Ali, radoznalac je samo hteo da tera šegu sa seljakom. On reče podrugljivo: „Jeste, treba nam tvoj savet. Nastavi“.
Seljak se okrete radoznalcu i reče: „Obojica ste duhovni tragaoci. Ti znaš da u duhovnom životu sve treba da ide zajedno, pa ste i vas dvojica hteli da idete zajedno. Ali, šta se dešava kad je jedan umoran, kad jedan neće da ide dalje? Onaj koji je jači i sposobniji treba da nastavi. On treba da nastavi da ide putem, da stigne do cilja i odatle donese svetlost, mir i blaženstvo da ih ponudi onome koji je umoran i nevoljan da ide dalje. Da bi nadahnuo druge moćnije i ubedljivije, čovek mora da ide dalje i dobije više nadahnuća, više svetlosti od Zlatnog Onostranog.
Vas dvojica ste jedno, ali ja istovremeno vidim da si ti samo radoznao u pogledu duhovnog života, dok je on ozbiljan i iskren. Pod takvim okolnostima ne možete da idete zajedno. Ako te on bude stalno čekao, njegov duhovni život će biti uništen. Protraćiće svoje dragoceno vreme. A ako se ti držiš nekoga ko vodi duhovni život i ko je sušta težnja, dok si ti sušta radoznalost, nećeš imati koristi od njega. Tvoja radoznalost neće privući nijednu njegovu duhovnu osobinu. Zato ćeš i ti traćiti vreme ostajući sa njim.
Ti treba da nastaviš svoj život. U ovom trenutku nisi spreman za duhovni život. Samo si radoznao. Treba da živiš svoj uobičajeni život. Tako ćeš steći svoju vrstu zadovoljstva baveći se svojom decom, svojom porodicom, svojim prijateljima i susedima. Pa iako to nije božansko zadovoljstvo – daleko od toga – bićeš u određenoj meri zadovoljan tako što ćeš se družiti sa ljudima koji su na tvom nivou. A tvoj prijatelj će biti zaista zadovoljan družeći se sa iskrenim tragaocima na njegovom nivou.
Ako vas dvojica budete išli svak za sebe, ti ćeš steći zadovoljstvo na svom zemaljskom nivou, a on će biti zadovoljan u skladu sa svojim duhovnim potrebama. Zato idite svak za sebe. Idite svak za sebe. Idite svak za sebe“.
Kad seljak po treći put reče „Idite svak za sebe“, njegovo lice se pretvori i lice jogija koji im je rekao da idu zasebno.
Iskreni tragalac dodirnu stopala seljaka, koji je zaista bio onaj jogi. Ali, radoznalac reče: „Uništio si naše prijateljstvo. Uništio si mi život“. I u besu udari Učitelja svom snagom.
Za uzvrat, Učitelj mu se široko osmehnu. On samilosno reče: „Ti si me udario, ali ćeš od sada raditi pravu stvar. Zato sam srećan zbog tebe. Siguran sam da ćeš ići pravim putem u skladu sa tvojoim sadašnjim potrebama“.
Iskrenom tragaocu on reče: „Na tebe sam ponosan. Spreman si da vodiš duhovni život. Ti ćeš ići pravim putem, duhovnim putem, putem svoje duše. Zaista si mi udovoljio.
Obojica ste mi udovoljili – svaki na svoj način. Idite svak za sebe. Idite svak za sebe. Idite svak za sebe“.
 

Iz zbirke priča Šri Činmoja "Vrt duše"


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 7