1Hrabrost je apsolutno neophodna u našem duhovnom životu. Već i da bi se prihvatio duhovni život, potrebna je ogromna hrabrost. Jedino božanski hrabra duša, jedino božanski nadahnuta duša može da brzo stigne do najvišeg Cilja. Ta hrabrost nije hrabrost neke nadmene, grube osobe koja udara druge da bi pokazala svoju nadmoćnost; ona je potpuno drugačija. Ta hrabrost je naša stalna svesnost o tome u šta se upuštamo, šta ćemo postati ili šta ćemo otkriti. Neophodno je da se hrabro bacimo u okean duhovnosti, ali moramo da znamo da ne skačemo u more nesigurnosti. Nesigurnost i duhovnost nikad ne idu zajedno. Kad govorimo o hrabrosti, moramo da znamo da hrabrost znači sigurnost. Ostvarenje Boga nećemo postići na silu, već stalnim davanjem sebe. Davanje sebe je najmoćnije oružje, jer u davanju sebe leži istinska hrabrost. Kad znamo, osećamo i uviđamo da je Bog naš, a da smo mi Božiji, vidimo kako iz nas izvire spontana hrabrost.

 

Šri Činmoj

 

 4Ljudi ponekad osećaju da će biti u stanju da se brže oslobode negativnih osobina ukoliko o njima budu više razmišljali i ukoliko ih budu svesniji. Nažalost, to nije istina. Što više razmišljamo o negativnim osobinama, to nas one više obuzimaju. Da bismo rešili naše probleme, treba da prizovemo svoje pozitivne osobine. Pretpostavimo da se često razbesnimo. Ako u sebi možemo da uspostavimo mir, nećemo biti besni. Kako da to uradimo? Ne razmišljajno uopšte o besu; molimo se i meditirajmo samo za mir. U samoj prirodi mira je da se širi. Kada mir u nama raširi svoja krila, naš bes će se neizbežno preobraziti. Slično tome, najbolji način da se suočimo sa svim ostalim negativnim osobinama je da prizovemo pozitivne osobine koje će ih prosvetliti i preobraziti.

 

Šri Činmoj


 

5Radoznalost nije duhovnost. Ali, mi ne možemo da postanemo iskreni preko noći. Ako nisam iskren, ne mogu da postanem iskren u tren oka. To nije moguće. Ali, ako iz radoznalosti želim da vidim šta se događa u duhovnim tragaocima koji osećaju da im je neophodan jedino Bog, možda ću i sam pokušati da se ponašam iskreno, zato što vidim nešto božansko i ispunjujuće u njima. Zato, kad neko pođe nekom iskrenom duhovnom tragaocu ili duhovnom Učitelju iz radoznalosti, on ipak može da vidi nešto što ranije nije video.

 

Šri Činmoj

 

6Možemo steći mir u našem spoljnom životu pod uslovom da prvo uradimo ono najvažnije. Ako rano ujutru, pre nego što uđemo u buku i vrevu života, meditiramo deset ili petnaest minuta, mir će ući u nas. Ako iznesemo na videlo naše božanske kvalitete težnje, posvećenosti, ljubavi i predanosti Božijoj Volji, oni će nam sigurno doneti mir sa viših planova. Ovi kvaliteti su poput božanskih prijatelja, večnih prijatelja u nama; oni su više nego željni da nam služe. Ako ih prizovemo rano ujutru pre nego što napustimo kuću, izaći ćemo s mirom. Ali ako ne osećamo svesnu potrebu za mirom i ne prizovemo ga, zašto bi mir došao k nama? Sve dok ne prizovemo mir, on će ostati u svom sopstvenom svetu.


 

Šri Činmoj


 

 

8Mi nemamo radost zato što je svet pun haosa. Ko je stvorio tu zbrku? Vi i ja. Za to smo sami krivi. Kad naše telo samo spava i hrče, mi pravimo haos. Kad naš vital udara druge, mi pravimo haos. Kad naš um sumnja u druge, pravimo haos. Ali, ako koristimo svoje telo da služimo Bogu u čoveku, ako koristimo svoj vital da inspirišemo druge, ako koristimo svoj um da prosvetlimo druge, onda ćemo sigurno steći radost.

 

Šri Činmojbesplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 12