16Postoji razlika između takmičenja i napredovanja.

 

Kada se radi o samoprevazilaženju, moramo da se oslonimo na našu unutrašnju čistotu, unutrašnju ljubav, širinu i jedinstvo sa svetom. Mi nastojimo da razvijemo dobru volju prema svemu. Međutim, dok se takmičimo s drugima, možda nemamo ova osećanja. Tada ćemo možda gledati druge kao rivale. Kada se takmičimo, to može da bude kao da se borimo protiv neprijatelja. Ali, kada nastojimo da prevaziđemo sebe, ne možemo se boriti protiv sebe.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Dragulji sreće"

 

16Ako kažete da vi ne zaslužujete Boga, ko Ga onda zaslužuje? Bogospoznaja je vaše urođeno pravo.

 

Od koga ste potekli? Od Boga i nikog drugog. I gde ste sada? U Bogu. Kada se vratite nazad, gde ćete otići? Vratićete se Bogu. Došli smo od Boga i zaslužujemo Ga zato što je On duboko u nama a mi smo ovde došli da bismo Ga izrazili, da bismo Ga pokazali. Tvorac je stvorio vaše biće. On je kao baštovan koji je stvorio baštu sa mnogo prelepih cvetova. Ako neki cvet kaže: ”Ne, ne on me ne voli!”, zar to nije smešno? Zar nije sama činjenica da je baštovan posadio biljke i negovao ih - ljubav? Morate da osećate svakog trenutka da vas Svevišnji voli; inače vas On ne bi doveo u Njegov svet-tvorevinu. Svevišnji je taj koji je stvorio ljubav.

 

Izvor: Šri Činmoj. "Božanski heroj"

 

16Treba da znamo da postoji velika razlika između takmičenja i napredovanja.

 

Kad želimo da se takmičimo s drugima, možda ćemo hteti da pobedimo na svaki način. Možda ćemo samo misliti na to kako da pobedimo druge. Ali kada se takmičimo sa samim sobom, znamo da moramo da pročistimo naše unutrašnje biće kako bismo napredovali.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Dragulji sreće"

16Mi počinjemo da povlađujemo sebi samo onda kada ne želimo da prevazilazimo sebe.

 

Recimo da želite da trčite maraton – dvadeset šest milja. Nakon što ste završili trku, osećate da ste dovoljno uradili. Uistinu, trčati maraton nije šala, i možda tu poželite da se zaustavite. Ali ako stvarno želite da prevaziđete sebe, onda morate da osetite da vaš trud i Božija Milost nemaju granica. Povlađivanje sebi znači kraj putovanja, dok je prevazilaženje sebe nastavak putovanja.

 

 

 

Ako verujemo u svoj
Zadatak samoprevazilaženja,
Onda ne može biti
Nedostižnog cilja.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Dragulji sreće"

 

 

16Da biste brže napredovali, mislite na sunce i mislite za sebe da ste hodočasnik koji trči ili leti ka suncu.

 

Ili, možete da zamislite sunce unutar vas, koje je izuzetno, izuzetno lepo – beskrajno lepše i moćnije od spoljašnjeg sunca. Osetite da, kao hodočasnik, trčite što brže možete. Što brže trčite, to više lepote, više moći, više svetlosti, više naklonosti, više ljubavi vidite u unutrašnjem suncu. Što brže trčite prema suncu, to više se uvećavaju njegove božanske osobine i u isto vreme vas vode. Unutrašnje sunce ima sve ove božanske kvalitete: ljubav, naklonost, slatkoću, odanost i brižnost. Ako možete sebe da vidite kao hodočasnika koji trči prema suncu, moći ćete najbrže da napredujete.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Dragulji sreće"

 

16Možda nam je današnji cilj da dobijemo diplomu srednje škole, i ukoliko je dobijemo, to je naše zadovoljstvo i savršenstvo. Sutra ćemo misliti na univerzitetsku diplomu i to će biti naše zadovoljstvo i savršenstvo.

 

Potom, pošto smo dobili univerzitetsku diplomu, videćemo da još uvek nismo zadovoljni, zbog toga što znamo da beskrajna mudrost obitava u Božijem univerzumu. Tada, kada posmatramo sebe, ili zaronimo duboko u sebe, videćemo koliko smo bespomoćni i beznadežni u pogledu dosezanja beskrajne mudrosti. Trudićemo se da razvijemo više mudrosti, tako da možemo da postignemo pravo zadovoljstvo.

 

 

 

Prevazilaženje sebe znači
Širenje sebe
U svakom pogledu.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Dragulji sreće"

 

 

16U ovom svetu srećni smo jedino kada napredujemo.

 

Ono što želimo jeste zadovoljstvo. Ako smo zadovoljni onim što sada imamo i ne želimo da idemo dalje, nećemo biti srećni. Kad niste znali da svirate klavir, mogli bismo da kažemo da je vaš cilj, koji je bio vaše poimanje savršenstva, bio samo da pogodite note i mnogo ste se radovali kada ste znali kako da to uradite. Posle nekoliko godina, smatrali ste da je savršenstvo znati pravilno svirati nekoliko dela. Potom je vaše shvatanje savršenstva bilo u tome da se odsvira veliko umetničko delo na klaviru i tako dalje. Takvo je savršenstvo. Kada postignete nešto, to je vaše savršenstvo. Onda vidite nedostatak u onome što ste postigli i idete još dalje.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Dragulji sreće"

besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 11