18Prava radost znači trenutno širenje.

 

Ako iskusimo čistu radost, istog trenutka se naše srce širi. Raširimo krila i osećamo da letimo nebom božanske slobode. Čitav svet postaje naš, ne da bismo njime vladali, već kao proširenje naše svesti. Mi postajemo stvarnost i prostranstvo.

 

 

 

 

 

Unutrašnja radost se ne može ograničiti.
Sama priroda unutrašnje radosti
Jeste širenje, širenje, širenje.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Dragulji sreće"

 

 

 

18Božanska ljubav nema zahteve. Ona je spontana i stalna.

 

Ona je u svakom pogledu neograničena. Ona je kao sunce. Sunce je za svakoga. Svako može koristiti sunčevu svetlost, ali ako držimo naša vrata i prozore zatvorene, šta sunce može da uradi? Božanska ljubav nas svakog trena prosvetljava, a u prosvetljenju vidimo potpuno ispunjenje. U božanskoj ljubavi nema posedovanja – samo osećanje jedinstva. Ovo jedinstvo može da uđe u životinju, u cvet, u drvo, pa čak i u zid. Kada imamo božansku ljubav za nekoga, tada automatski postoji nerazdvojno jedinstvo. Most nije potreban; mi jednostavno postajemo jedno. Božanska ljubav nam kaže da smo veći od najvećeg, prostraniji od najprostranijeg; ona nam kaže da je naš život beskrajno važniji nego što zamišljamo.

 

 

Kada moć ljubavi
Zameni ljubav prema moći,
Čovek će imati novo ime:
Bog.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Dragulji sreće"

 

18Samo pomoću ljubavi postajemo jedno.

 

Kada se plašimo nekoga, istog trenutka njegova stvarnost i naša stvarnost bivaju odvojene. Detetu nije potrebno strahopoštovanje; ono ne mora da pokazuje poštovanje zato što zna da ima ljubav, što je beskrajno delotvornije. Dete ne mora da dotiče očeva stopala svakog trena. Ne. Čim ocu pokaže svoju ljubav, svoje srce, dovoljno je. Kada se mališan igra u blatu pa ga iznenada pozovu, on se ne boji da će ga majka istući zato što je prljav. Otrčaće majci i ona će odmah njegovu prljavštinu videti kao svoju vlastitu. Opraće ga da bi pokazala drugima da je i njen sin čist. Tako treba da shvatimo Boga. Ma koliko nebožanskih stvari da činimo, mi trčimo Njemu i osećamo da će nas On, sa Njegovom Samilošću, odmah očistiti.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Dragulji sreće"

 

 

18U božanskoj ljubavi postoji zaštita.

 

Svet može da mami mališana. Mališan stoji ispred bazena i posmatra zmaja. On se drži za majčinu ruku, ali se toliko uzbudi da pusti njenu ruku i upadne u bazen. Ali ako majka drži dete, neće biti moguće da dete upadne u more neznanja. Ako svet iskušenja privlači dete, i ako se dete drži za majku, ono može da padne. Ali ako majka drži dete, onda dete neće moći da uđe u svet iskušenja. Tako božanska ljubav spasava. U božanskom uvek postoji sigurnost.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Dragulji sreće"

 

 

 

18Kako da steknemo istinsku ljubav prema čovečanstvu? Da bismo voleli čovečanstvo, moramo poći Izvoru. Čovečanstvo nije Izvor; Izvor je božanstvo.

 

Ako možemo da pođemo Izvoru i volimo božanstvo, videćemo da božanstvo nije nešto odvojeno od našeg pravog bića. Kada božanski volimo sebe, ne na emocionalan ili egoističan način, mi volimo sebe upravo zato što Bog diše u nama, zato što Bog želi da ispuni Sebe u nama i pomoću nas. Ako ste u potpunosti svesni ove istine, videćete čovečanstvo u sebi. Čovečanstvo nije oko vas, ni izvan vas; ono je u vama. Ako postanete jedno sa vašim božanskim postojanjem, videćete da je u vama celo čovečanstvo. Sve što je u vama, vaše je; šta god je izvan vas, nije vaše. Vi možete da pomognete da se ispuni i prosvetli jedino ono što je unutra. Stoga morate da osetite da je čovečanstvo u vama. Tako ćete moći stvarno i efikasno da pomognete čovečanstvu.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Dragulji sreće"

 

 

18Svakog trenutka moramo da vodimo računa o tome da li se u nas ulila i u nama teče ljudska ili božanska ljubav.

 

Ako nekome nešto damo, a onda očekujemo nešto zauzvrat zato što osećamo da ta osoba mora da nam vrati, to je ljudska ljubav. Ali ako možemo nešto da uradimo bezuslovno, to je božanska ljubav. U božanskoj ljubavi mi dajemo drugom radi samog davanja i osećamo da je njegova stvar da li će nam nešto dati zauzvrat. To je bezuslovna ljubav, to je božanska ljubav.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Dragulji sreće"

 

 

18Možete da svesno date čistu ljubav drugima ako osetite da dajete deo svog životnog daha kad s njima razgovarate ili mislite o njima.

 

Vi nudite životni dah upravo zato što osećate da ste vi i ostatak čovečanstva potpuno i nerazdvojno jedno. Gde postoji jedinstvo, sve je čista ljubav.

 

 

 

 

 

Ako neko od vas zatraži da budete ljubazni,
Da li znate šta ćete zapravo dati
Toj osobi?
Daćete joj
Svoju izuzetnu moć ljubavi.

 

Izvor: Šri Činmoj, "Dragulji sreće"

 

 

besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 8