Koncentracija raščišćava put

Koncentracija raščišćava put. Bez toga, mnogo, mnogo misli dolazi – nezdravih, neprikladnih misli. One mogu sve da upropaste. Ali, kada je meditacija uspešna, misli mogu da dođu, ali nas one ne ometaju. One su kao let ptica. Nebo je toliko prostrano da mu te ptice ništa ne mogu. One ne mogu da zaparaju nebo. U umu postoji prostrano nebo. Kad meditiramo, ako misli dođu, one ne mogu da naude umu. Ali, tokom koncentracije, ako dođu loše misli a vi se ne koncentrišete intenzivno, onda ne možete da nastavite i da pređete u meditaciju.

Zato koncentracija i meditacija moraju da idu jedna uz drugu. Ako možete da se koncentrišete pet minuta i raščistite put, onda ćete moći da trčite veoma brzo tokom svoje meditacije. Najpre nastojte da se nekoliko minuta koncentrišete – tri minuta ili pet minuta ili deset minuta – a onda uđite u meditaciju. Inače, ako pokušate da meditirate od samog početka, to neće ići. Jedno duhovni Učitelji i veoma, veoma visokorazvijeni duhovni tragaoci mogu da uskoče u meditaciju smesta, nakon nekoliko sekundi. Ali, što se tiče običnih tragalaca, uvek je preporučljivo da se neko vreme koncentrišu kako bi mogli da pobede svet misli. Onda možete da se izdignete iznad sveta misli i meditacija će doći. Zato vas sve molim, nastojte da se koncentrišete nekoliko minuta kad dođete ovde. Onda meditirajte. To je pravi pristup. Raščistite put, a onda stupajte, marširajte, trčite i sprintajte. To je meditacija.


Izvor: Šri Činmoj odgovara, deo 38


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 13