Koncentracija je neophodan početak

 

Pitanje: Ako je nekom veoma teško da meditira pošto mu nedostaje disciplina i ne može da se koncentriše, imate li da predložite neko rešenje? Kako da razvijemo samodisciplinu i poboljšamo svoju meditaciju?
Šri Činmoj: U tom slučaju treba početi sa koncentracijom. Za nekog takvog meditacija će biti isuviše teška.
Samodisciplina se stvara ispravnom koncentracijom, pogotovo pod izričitim vođstvom sposobnog učitelja. Dok praktikuje meditaciju, čovek treba da vodi jedan disciplinovan život. Ako mu život nije u određenoj meri disciplinovan, onda će mu meditacija uvek biti suviše teška. On će biti poput deteta iz obdaništa koje pokušava da uči na srednjoškolskom nivou. Svaki tragalac treba da započne duhovni život koncentracijom. Kad se neko koncentriše, on nastoji da kontroliše svoje misli, svoje emocije. On postaje božanski ratnik i ulazi na boljno polje života gde ne sme biti sumnje ni straha. Sumnja i strah se pobeđuju koncentracijom.

 

Iz knjige Šri Činmoja, “Obećana svetlost Onostranog”


besplatni kursevi meditacije

banner meditacija 225

Preko kontakt telefona, možete se obavestiti i prijaviti za besplatno pohađanje kursa meditacije. Obavestićemo Vas o vremenu i mestu održavanja najbližeg vašem mestu boravka.

buttons prijava

posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 14